Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, November 4, 2012

Hidup Muslim


Assalamualaikum, lama betul x menuliskan kat blog ni.. Sudah "bersarang" atau "berhabuk" kata orang...
Betullah orang kata, nak menulis bukannya mudah, apatah lagi untuk jadi penulis buku...Kita perlu ada niat yang jelas dan juga kekuatan diri dalam istiqamah untuk menulis...Agak best andai kata saya ada sikap ni...tapi insya Allah saya akan berusaha ke arah itu :)

Okay sblm memulakan dengan lebih lanjut.. sy ingin mengajukan beberapa persoalan khas untuk diri dan juga para pembaca,,Adakah kita ini muslim?? Satu persoalan yang sangat mudah dan 100% confirm kita dpt jawap, dan mana2 manusia yang beragama islam akan menyatakan mereka dirinya adalah muslim. TETAPI, apabila bertnykan adakah anda mengamalkan gaya hidup muslim, satu persoalan yang sangat sukar dijawap kerana ia merupakan satu persoalan yang mempunyai jawapan dalam bentuk praktikaliti dan bukan kefahaman semata.


Apa matlamat hidup seorang muslim?

Disini jawapan paling mudah adalah kita lihat pd Surat Dzariat juz 27 , ayat 56. Yang bermaksud :
"Dan tidak aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk menyembah aku"

 Di mana Ayat ini menerangkan the ultimate purpose kita hidup di dunia ini x lain x bukan untuk menyembah Allah S.w.t, itu adalah asas matlamat hidup seorang muslim. TETAPi, bila kita melihat ayat sblmnya iaitu ayat 55, dimana :
"Berilah peringatan sesungguhnya peringatan itu mendatangkan faedah kepada orang muslim"

Ayat ini bila kita tadabur dan cuba memahami secara jelas, Ia adalah salah satu lagi matlamat bg seorang muslim, dimana seorang muslim itu perlu mengajak manusia lain kearah untuk mencapat matlamat utama iaitu menyembah Allah S.w.t . Dengan makna lainya adalah "dakwah" .

Kebanyakan manusia tahu, kita adalah khalifah dimuka bumi ini, tetapi sejauh mana kita menjalankan tugas kita sebagai khalifah ? tanya pada diri dan iman kita :)



Dakwah -satu asas matlamat hidup muslim

Satu word yang bila kita dengar, satu ayat yang seram sejuk bila kita dengar  and ayat2 yang selalu terfikir kat kepala., "ala bosan la,ni mesti ceramah2",, "ni kerja2 ustaz je, aku mana layak,ilmu agama x tinggi ! "

Apa makna dakwah ni ? ini adalah satu asas yang perlu kita faham,,, Iaitu mengajak manusia ke arah kebaikan tapi berasakan kerana Allah s.w.t dimana, "baik" ini adalah merupakan satu word yang sangat luas. Dakwah ini tidak semestinya hanya kepada orang bukan islam, tetapi orang islam sendiri. Even kita ajak p main bola, pun dakwah jika time main bola tuh kita bgtau, kena tutup aurat, niat kerana Allah. Itu adalah dakwah.Ajak makan sesama, pas2 ingatkan baca doa dulu, basuh tangan dulu..itu pun dakwah...
Dengar kata lain nya dakwah ni pun banyak peringkatnya , dan banyak methodnya...yang penting ia adalah mengajak kepada kebaikan berniatkan kerana Allah s.w.t.


Dakwah hanya kerja ustaz ustazah? nak tunggu ilmu agama dah tinggi baru berdakwah ? Sesungguhnya anda silap silap anda berfikiran demikian. Dakwah ini adalah tanggungjawap bersama, xkira sejauh mana pun tahap ilmu yang kita miliki. Ia adalah kesedaran yang perlu ada pada setiap individu yang bergelar muslim dimana kebaikan perlu disampaikan everwhere, everyday untill we die.  Itulah matlamat hidup seorang muslim.


Method

Seorang muslim yang baik ini umpama seorang doctor yang merawat seorang pesakit yang dijangkiti virus yang boleh merebak...jika ia x dirawat, virus ini akan berjangkit dari manusia lain ke manusia yang lain, bahkan ia boleh menjadi lebih bahaya, apabila virus itu bermutasi dan berjangkit ke persekitarannya, seperti tumbuhan dan binatang2 disekelilling...kita boleh katakan disini, virus itu adalah fenomena jahillyah yang berlaku sekarang Jika tidak dirawat ,dari awal, ia akan merebak ke manusia2 yang lain, dan kesannya berlakulah kerosakan di dunia ini. Untuk merawat virus itu, bukan semudah itu shj.. Seorang doctor itu perlu  tahu symptom nya terlebih dahulu, mengetahu puncanya, dan memilih cara yang efektif bagi merawatnya dan memilih ubat yang sesuai  dalam merawati virus itu....dan virus itu sentiasa bermutasi, maka doctor itu perlu sentiasa mengkaji kaedah2 yg sesuai dalam mencari ubat yang lebih kuat dalam mengubati virus tersebut...Begitu la juga seorang muslim apabila ia berdakwah, mereka perlu pandai mengenal pasti masalah, mempunyai pelbagai method dan kreatif.Sy akan kongsikan beberapa method yang saya rs efektif diperenggen seterusnya




Method dakwah : Belajar dari angry bird

Bila bercerita tentang angry bird, pasti semua orang tahu apakah itu angry bird? Antara satu game yang sangat legend di dlm perisian "smart phone". Boleh dikatakan hampir disemua peringkat umur pernah bermain game ini, kanak-kanak, remaja, bahkan dewasa jua turut pernah main game ni. Tapi tahukah kita sesungguh nya game ini sangat memberi manfaat bila kita hayati secara dalam dlm ,melalui perspektif mengikut islam kalo kita bebetul amik pengajaran dari game ni :)

Matlamat game ni menceritakan dimana sekumpulan sekawan burung yang sangat marah apabila kawan2 mereka ditangkap dan dikurung oleh sekumpulan babi hijau. Jadi sekumpulan burung yang pelbagai colour dah bangsa yang setiap masing2nya mempunyai pelbagai skill membuat satu perancangan untuk menyelamatkan kawan2 mereka yang terkurung ni....sedar x sedar matlamat mereka ini dipenuhi dengan nilai-nilai dan prinsip2 dakwah islamiah yang sangat kita perlukan dimasa kini... xcayer ? meh kita tgk:


1) Matlamat yang jelas
Sblm memlukan peperangan angry2 bird ni tahu asas perjuangan dorang, dimana burung2 yang marah ini, ingin menyelamatkan kawan2 mereka dan membunuh musuh2 mereka





2) berjemaah :) dan tidak racist
Dalam nak meruntuhkan tembok-temboh jahillyah yang begitu kukuh, burung-burang yang marah itu tidak bertindak secara berseorang, malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara solo. Maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindakan secara berjemaah untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyyah itu.


Angry bird ni hidup 1 malaysia...heheh, dorang mempunyai kulit dan warna yang berbeza,, tp masih boleh bergerak dalam 1 kumpulan ,,menunjukkan islam ni for All, x kira bangsa, warna kulit, darjat n keturunan


3) Strategi yang tersusun dan gerak kerja yg efektif
Bagaimana pula cara diorang susun sape yang p dulu dan sape yg p akhir?

Diorang susun dengan menilai, bagaimanakah cara yang paling berkesan dan cepat bagi meruntuhkan tembok jahiliyyah itu. Maka setiap seorang mengenal pasti kelebihan memasing dan bertindak mengikut kelebihan yang ada 

Yang reti potong kayu, pergi serang kayu
Yang boleh hancurkan batu pergi hancurkan batu
Dan menjadi tanggungjawap kita pula sbgi ketua, unutk detect apakah kelemahan musuh kita dan merancang strategi yang berhasil dalam bergerak
 
4)Sanggup berkorban jiwa dan raga
Sifat yang paling bagus yang dorang ada ni, angry bird ni sanggup bekorban demi ukkhwah sesama mereka,
yang warna hitam sanggup meletupkan diri mereka sendiri, yang warna hiijau sanggup mengorbankan anak2 mereka ke medan jihad. Ini bukanlah satu pengorban yang senang, menghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad, segalanya untuk mencapai satu matlamat , menjatuhkan tembok2 jahilliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selamanya, terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas


"Sesungguhnya Allah membeli dari orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan mereka syurga"
 (At-taubah : 110 )

Ini la ciri2 yang perlu ada pada muslim, dalam dakwah kita perlu bekorban, masa ,tenaga dan material :)

Akhir kata
Maka kita perlu tahu, hidup muslim ini biarlah bermatlamat, jangan jadikan diri kita muslim yang layu seolah robot, setiap hari bgn pagi, mandi, p kerja, balik rumah mandi rehat tido dan bersedia untuk mengulangi rutin harian yang sama pada setiap hari. Jadi la muslim yang hebat dimana apabila dicampakkan dimana2 syarikat, anda la yang menjadi virus yang baik dalam mengubah masyarakat ke arah yang lebih baik...

Hidup biarlah bermatlamat,
Matlamat yang jelas dan ada tindakan ,
Hidup biarlah bermanfaat,
Bermanfaat kpd orang lain kerana Allah s.w.t

Jadilah mukmin yang hebat insya Allah


Monday, June 18, 2012

Muhasabah, satu langkah untuk kita maju kehadapan...


Lama sungguh tidak singgah menulis sesuatu di blog, Amat payah untuk mendapat ilham untuk menulis. Tetapi Insya Allah akan diusahakan kerana untuk menulis memerlukan satu niat, kerana apa kita tulis, adakah ia memberi manfaat kepada diri kita dan juga orang lain. Ya Allah berikan daku petunjuk dan smg ia memberi manfaat kepada orang lain dan diberi kekuatan untuk ku terus mendapat ilham untuk istiqamah menulis

Insya Allah apa yang ingin dikongsi lebih kepada muhasabah diri ....


Apa itu muhasabah? Maksud muhasabah diri ialah seseorang itu melakukan muhasabah terhadap dirinya sendiri. Muhasabah itu bertujuan mengislah diri dan membetulkan akhlak di dunia ini. Pintu taubat sentiasa terbuka sebelum kematian menjelma. Muhasabah akan diikuti taubat, dan tiada taubat selepas mati.
Perumpamaan yang boleh kita berikan, seolah seperti sebuah kereta :)
Setiap kereta, murah, mahal semua nya memerlukan servis pada tempoh2 yang tertentu...,tayar, minyak hitam, engine, semua itu merupakan keperluaan bagi sebuah objek yang bernama "kereta" !
Begitu juga manusia, muhasabah adalah servisnya! Setiap hari apabila kita melangkah keluar dari rumah, kitakan melaku pelbagai perbuatan harian, dan sesungguhnya kita juga perlu diservis bagi memastikan apakah kekurangan yang kita lakukan? adakah perbuatan cukup mendapat manfaat kepada masyarakat disekeliling kita? Tidak kiralah insan yang miskin, kaya, sihat, sakit, semuanya perlu diservis bagi memastikan dari hari ke hari, kita bertambah baik dan positif

Muhasabah ini bukannya pada materia atau perniagaan, untuk memastikan untung rugi kita, tapi ia lebih bertujuan untuk mengetahui untung rugi sdiri kita dalam usahanya mentaati Allah . Ia bertujuan untuk mengetahuai sejauh mana perbuatan dan amalanya bertepatan dengan kehendak syarak.  Jika terdapat kekurangan, individu itu akan segera bertaubat dan memperbaiki amalan bagi memasti diri nya melakukan terbaik dalam setiap amalan nya


Sesunguuhnya muhasabah diri amat penting bagi seseorang individu itu melangkah lebih kehadapan. Seorang muslim yang sentiasa memuhasabah dirinya sentiasa akan meningkatkan ibadahnya ,amalannya dan juga akhlaknya pada masyarakat.

Dalil-dalil yang menyuruh melakukan muhasabah diri terdapat di dalam al-Quran, hadith dan kata-kata salafusoleh.
Firman Allah Taala: “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). Dan (sekali lagi diingatkan): Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan”. (Surah al-Hasyr:18).


Ibnu Kathir berkata dalam menafsirkan ayat di atas: “Hitunglah diri kamu sebelum kamu dihitung dan perhatikan amalan soleh yang kamu simpan untuk dirimu pada hari yang dijanjikan dan ketika kamu dihadapkan di hadapan Tuhan kamu”



Mutabah Amal

Tersenyum ku seketika bila terkenang ,kenangan di sekolah...tarbiyyah yang diterima amat menyenangkan. Sedar x sedar hampir genap 25 tahun umurku.,membuat ku bertanya pada diriku, Adakah amalan aku cukup untuk ke syurga-Nya?zaman sekolah2 dulu, aku dibekalkan dengan buku mutabah amal, hati kecil sewaktu itu sungguh bersemangat bagi memastikan buku itu penuh ditulis..

Dari masa ke masa, sudah lama aku meninggalkan borang penilaian ini membuat ku terfikir , adakah dari ke hari aku menjadi lebih baik dari semalam . Ya Allah bantu la hamba ku ini . Mungkin ada yg bertanya. apa itu Buku mutabah amal ni? Buku ni lebih kepada jadual aktiviti harian kita, sebagai checklist apa yang perlu kita lakukan supaya kita istiqamah dalam melakukan amalan harian kita. X kira budak kecil, remaja, pakcik, datuk, semua boleh menggunakanya sbgi checklist bagi memastikan amalan harian kita sentiasa lengkap Insya Allah...





Masa terus berlalu dan berlalu pergi meninggalkan diri kita... Dari hari ke hari, banyak sungguh cabaran yang kta lalui , Smg kita terus cekal dalam menghadapi ujian-Mu ini dan setiasa istiqamah dalam memuhasabah diri ku ini. hidup bermatlamatkan satu! Usaha, Doa dan tawakkal akan ku jadikan sandaran , Insya Allah..





Monday, March 21, 2011

Architecture





Assalamualaikum,insya Allah pengisian kali ni...lebih kepada perkongsian..ttng course yg sy amik,
dari sem 1 sampai la ke sem 8...

Apa yang korang faham ttng architecture,,,bila dengar word ni benda first yg terbayang mesti bangunan kan? Dalam memahami erti architecture , ia sangat meluas,,,bukan sekadar bangunan, dan sains, bukan sekadar bangunan dan persekitaran, ia merangkumi semua aspek kehidupan,

"Architecture is life, or at least it is life itself taking form and therefore it is the truest record of life as it was lived in the world yesterday, as it is lived today or ever will be lived."
-frank lloyd wright-

ok aku bg satu contoh, sblm kita wat bangunan ,first sekali yg kita kn pk bukannya terus design lawa...tp how design to sendiri leh communicate dengan kehidupan. macam mana design tuh sendiri leh communicate dengan persekitaran,...

contoh lagi senang, ok kalo seorang architect nak design hospital..adakah senang2 je dier leh wat bangunan hospital...? apa ciri2 hospital? seorang architect tuh perlu mendalami dan jadi seakan seorang doctor untuk buat hospital,.,,,kerana seorang doctor yg memahami apa yg dier perlukan,,,ok contoh lain, kalo seorang architect nak buat satu factory ,factory cam kilang proton, sblm dier bina, seorang architect tuh perlu belajar dan mendalami aspect mechanical sendiri factory tuh terjadi seperti yg diinginkan ...

Design bangunan bukan sekadar memenuhi keperluan manusia yg ingin mendiami tmpt tuh, tapi banyak aspek lagi yg perlu difikirkan,,persekitaran, pencemaran, kehidupan dan lain2...

"Without an architecture of our own, we have no soul of our own civiliation"

percaya x kalo aku ckp, tanpa architecture, satu tamadun itu x mungkin bermula.,...aku bg contoh, architecture ni x semestinya satu benda yg dibina, even benda semula jadi yg berada disekeliling kita pun adalah architecture, Architecture is about space.,space is about form, form is about life,,,,even kita manusia pun boleh dikatogerikan sbgi architecture, architecture yg terulung yg diciptakan oleh Allah..so bila kita ckp pasal tamadun, apa ciri2 sebelum tamadun berkembang? kita ada belajar time sekolah menengah dulu, masa f4 n f5...pengkhususan kerja,hidup berkumpulan..n lain-lain lagi,,,tp sedarkah kita ,dalam semua ciri-ciri2 ni permulaan nya mesti kena ada TEMPAT TINGGAL, bak kata lain shelter..x kisah lah guna gua , bawah pokok ke, tp yng semestinya semuanya bermula dengan shelter ,iaitu space


ISLAM & ARCHITECTURE

kita kembali ke zaman Rasullah S.A.W, selps penghijrahan Rasullah s.a.w ke kota madinah, pembinaan masjid adalah antara langkah terawal Rasullah s.a.w dalam menyatukan umat islam dikota madinah, kita leh lihat petapa pentingnya peranan architecture even dalam penyebaran islam itu sendiri...contoh lain , Kaabah sebagai satu lambang penyatuan umat islam seluruh dunia,Masjid Al-Aqsa sebagai tmpt bersejarah beberapa tamadun terawal...

Even dimasa zaman khulafa' islam dan architecture x dpt dipisahkan,,,sehingga sekarang architecture ini lah yg menjadi lambang sejarah yg membuktikan kegemilangan islam . Al-hambra,

Seyyed Hossein Nasr telah berpendapat bahawa, keutuhan senibina Islam bukan sahaja berhubungkait dengan kesatuan aspek kosmologi dan apa yang ada di sebalik alam dengan Kesatuan Prinsip Ketuhanan itu sendiri, malahan ia juga berhubungkait dengan kesatuan hidup individu dengan masyarakat yang diatur oleh hukum Ilahi (Nasr 1987 : 73)

Senibina dalam al- Qur’an dan al- Hadith

Even dalam Al Quran pun ada menjelaskan kpd kita ttng senibina,. Penerangan dari wahyu Allah S.W.T telah dijadikan sumber rujukan bg para sarjana, Antaranya ialah Al-Quran telah memberitahu bahawa Allah S.W.T adalah maha mencipta, dan segala ciptaanNya adalah sempurna, Hal ini dijelaskan oleh Allah S.W.T dalam banyak surah. Antaranya pd surah An-Naba' 12, dan 13 yang memberitahu kepada manusia bahawa Allah S.W.T tlh membinakan tujuh langit yng kukuh di atas manusia:

(13) وَجَعَلْنَا سِرَاجاً وَهَّاجاً (12) وَبَنَيْنَا فَوْقَكُمْ سَبْعاً شِدَاداً


Antara ayat lain yang membicarakan tentang senibia adalah seperti dalam surah Qaf ayat 6 ttng pembinaan langit yg tidak retak walaupun sedikit :


أَفَلَمْ يَنظُرُواْ إِلَى السَّمَآءِ فَوْقَهُمْ كَيْفَ بَنَيْنَـهَا وَزَيَّنَّـهَا وَمَا لَهَا مِن فُرُوجٍ


Allah S.W.T juga telah menjelaskan bhw rumah ibadat yg pertama di dirikan ialah Ka'bah, penerangan ini terdpt dalam beberapa surah seperti pada Ayat 96 surah Ali Imran:


إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِى بِبَكَّةَ مُبَارَكاً وَهُدًى لِّلْعَـلَمِينَ


Firman Allah S.W.Tdalam surah Al-Isra' ayat 1 turut memberitahu kpd manusia ttng binaan yg diberkati Allah S.W.T adalah masjid Al-Haram dan Masjid Al-Aqsa :


سُبْحَانَ الَّذِى أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الاْقْصَى الَّذِى بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ ءايَـتِنَآ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ


Allah S.W.T turut menceritakan peristiwa sejarah tntg kebinasaan negeri-negeri org yg zalim dan keruntuhan bangunan-bangunan dan istana, kesan ini dpt dilihat sehingga kini. Peristiwa ini diceritakan dalam surah Al-Hajj ayat 45 :


فَكَأَيِّن مِّن قَرْيَةٍ أَهْلَكْنَـهَا وَهِىَ ظَالِمَةٌ فَهِىَ خَاوِيَةٌ عَلَى عُرُوشِهَا وَبِئْرٍ مُّعَطَّلَةٍ وَقَصْرٍ مَّشِيدٍ


Allah S.W.T telah memberi ilham kepada ashab al-kahfi supaya mendirikan bangunan di atas gua, peristiwa ini telah diceritakan oleh Allah S.W.T dalam surah Al- Kahfi, ayat 21 :


وَكَذلِكَ أَعْثَرْنَا عَلَيْهِمْ لِيَعْلَمُواْ أَنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَأَنَّ السَّاعَةَ لاَ رَيْبَ فِيهَا إِذْ يَتَنَـزَعُونَ بَيْنَهُمْ أَمْرَهُمْ فَقَالُواْ ابْنُواْ عَلَيْهِمْ بُنْيَـنًا رَّبُّهُمْ أَعْلَمُ بِهِمْ قَالَ الَّذِينَ غَلَبُواْ عَلَى أَمْرِهِمْ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَيْهِمْ مَّسْجِدًا


ini lah antara ayat-ayat Quran, yg menujukkan petapa pentinynya perasan architecture tuh sendiri dalam islam


ok ini aku letak gak beberapa gambar yg pernah aku wat sepnjng hidup dlm kehidupan architecture ni

p/s : cover tajuk tuh pun hasil work aku yg x siap













Sunday, March 20, 2011

Bismillah..muhasabah...

Bismillah...

Makin jauh dengan tarbiyyah,
makin jauh dengan amal soleh,
makin jauh ,,,

apa yang aku cuba dptkan sebenarnya dalam hidup? adakah dunia semata?

Jam menunjukkan pukul 4.09 am,terdetik untuk menulis untuk meluahkan rs resah..blog rakan ku baca ..AlQuran cuba ke belik,.x tahu kenapa diri ini rasa resah sangat...semester 7 berada di UITM ini, rasa diri ini sangat kosong, sangat kosong...

Solat jemaah? makin kerap aku tinggalkan...atas sbb apa?
solat sunat? apetah lagi....
puasa sunat? jauh sangat...
Study? makin malas....

Ya Allah..kuatkan imanku....
Ya Allah tabahkan hatiku dalam menghadapi ujian dunia ini...
Ya Allah berikan hidayah...
Ya Allah tenangkan hatiku ini dari keresahan ini...

Aku sangat memerlukan kasih Mu, aku sangat memerlukan cinta Mu, Allah hanya pada Mu tempat ku mengadu, kuatkan hati ku ini ya Allah....

Sunday, March 13, 2011

Monday, May 24, 2010

Kem anak soleh 6 !



Insya Allah pihak alumni sekolah menengah islam hira' (ALIPH) sekali lagi akan menganjurkan kem anak soleh, iaitu merupakan program yang dianjurkan khas sebagai program kemasyarakatan untuk membentuk anak-anak kecil dan remaja mengenali islam dan mempelajari akhlak2 dan adab dalam membentuk insan yang soleh dan musleh

butir2 :

TEMA

”Kaca atau Permata”

TARIKH

Sekolah Rendah ( 10 hingga 12 tahun) : 7 Jun 2010 hingga 9 Jun 2010

Sekolah Menengah (13 hingga 15 tahun) : 14 Jun 2010 hingga 17 Jun 2010

LOKASI PROGRAM

Sekolah Rendah : Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam Shah Alam

Sekolah Menengah : Nur Lembah Pangsun , Hulu Langat Selangor

Yuran

Sekolah Rendah : RM200

Sekolah Menengah : RM250

**Pendaftaran akan dibuka tidak lama lagi.

Untuk maklumat :0194303156(Iman) 0136399798(Aiman)



Disini ada selitkan sedikit video kem anak soleh yang lepas untuk lihat camner program ini berjalan


video