Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, December 26, 2009

Guru?




Assalamualaikum...insya Allah entry kali ni, aku ingin berkongsi satu pengalaman yang amat berharga aku rasakan...iaitu menjadi seorang Guru!

Bermula nya apabila start cuti sem...Pada permulaan keinginan dihati ni ingin mengulang Al Quran selama cuti sebulan ni, then ajak Afiq, kwn sekolah sejak dr kecil lagi...then dier bgtau, Ustaz adang ,,iaitu ustaz yang mengajar aku time kat sekolah dulu,,,dier ada nak bukak satu program tahfiz sepanjang cuti sebulan ni dan ingin cari Cikgu yang leh ngajar..so dari situ kitaorng start kerja...

Pada hari first,mengajar kanak2, perghh sangat la payah... mana tak nya...sekejap je terlepas pandang semua dah p lari-lari dalam masjid..dah marah...5 minit je dorang ok..pas2 jadi semut balik....Pastu, mengajar kanak2 bukannya cam ajar dak2 remaja , mereka ni tangkap senang n dengar ckp tapi kalo budak2...Kita kena ajar dari A ke Z, dan sangat susah nak tangkap..dengan x dengar ckp nya lagi...huhuh tp bila angkat rotan semua dengar ckp huhuh





Then bila dah seminggu lebih mengajar, rasa sangat best ngan kanak2 ni...macam2 kita kenal kawal..dari segi bacaan nya sampai ke solatnya dan ke sikap harian dorang....banyak benda sebgai seorang cikgu perlu kita terapkan dalam diri dorang...Dan dari situ gak banyak benda aku belajar,bukan sekadar perlu diterapkan pada diri dorang tetapi diri kita gak,, kekadang bayangkan segan nya diri ini bila anak murid tanya..."Ustaz saya hafal doa tgk cermin...ustaz hafal x?"...huhuhuh terus aku kat rumah p search kat tenet cari doa ketika tgk cermin...segan2...tp dari situ aku sedar, even kita ni, setinggi mana pun ilmu kita, sentiasa akan ada org yang lebih berilmu dari kita even dier kanak-kanak , sebab tuh lah, menutut ilmu tuh adalah fardhu ain, keperluan menuntut tidak akan pernah habis sehingga la kita mati...
Then, time mengajar ni lah memacam aku dan afiq try usahakan...bawak dorang kuar jejalan...buat jalan malam tuk dorang...p rehlah..ustaz adang sebagai bos,, sangat lah sporting..ok sentiasa....


-time jalan malam ,..kul 2 pagi-

Time jalan malam...huhuh aku ingat lagi kelakar tul...ada sorang murid ni...dah jauh dah jalan, pas2 dari jauh dier ckp "tolong ustaz,tolong " ..pas2 kwn aku afiq suluh kat dier...dier nampak jer lampu torchlight...terus dier lari kat kitaong selaju mungkin sambil ckp "ustaz!, ustaz!" ..sampai kat kitaorg terus dier peluk huhuhuhu


ini lak beberapa gambar time rehlah ke sungai congkak...















video
-sedikit slideshow n video time kat sungai tua-


Then akhir sekali...time majlis penutup program ini..aku sangat terharu dan rasa sayang nak tinggalkan murid2 aku ni...best tul ngan dorang...time ni ada yang nangis...murid2 siap ckp thn depan ada lagi x ustaz...Insya Allah! andai kata berkesempatan aku akan luangkan masa.....pas2 aku ada dpt satu hadiah dari anak murid aku ...terharu tull....terima kasih faruq!! Insya Allah ustaz sentiasa doakan kejayaan tuk faruq didunia dan diakhirat,,,

Semoga kita berjumpa lagi!






2 comments:

  1. salam ust kamal..

    wah, rajin jaga bdk2 ye..tahniah2~ mabruk..!

    ReplyDelete
  2. wah uztaz afiq nampak macho sekali

    ReplyDelete